Al in de dertiger jaren van de vorige eeuw schreef de Zwitserse theoloog Eduard Schewingruber over een groep sensitieve mensen. Hij noemde de sensitiviteit complex en somde zowel voor- als nadelen op die ermee gepaard gaan.
In 1997 schreef Aron over deze groep mensen en noemde ze hoogsensitief, in de kern niets nieuws onder de zon. Toch zorgde de publicatie van Aron voor een enorme toename van onderzoek naar hoogsensitiviteit.
Hoogsensitiviteit heel gewoon
We begrijpen ondertussen veel meer van hoogsensitiviteit. Eén op de vijf mensen is hoogsensitief, hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap, die mensen maakt tot wie ze zijn. Hoogsensitieve mensen worden gekenmerkt door een gevoeliger centraal zenuwstelsel dat er voor zorgt dat meer prikkels worden waargenomen, die vervolgens diepgaander verwerkt worden dan door 80% van de bevolking.
Hoogsensitiviteit is dus beslist geen zwakte of afwijking ook al wijkt een hoogsensitief persoon af van ‘de norm’. Ook fluwelenhandschoenen zijn niet nodig, herkennen en erkennen zijn de sleutels om het potentieel van hoogsensitieve mensen volledig tot zijn recht te laten komen.
Profielschets
Voorop gesteld dat dé hoogsensitieve persoon niet bestaat is het goed mogelijk om gebaseerd op onderzoek dat sinds 1997 in toenemende mate naar hoogsensitiviteit gedaan wordt een ruwe schets te maken van persoonlijkheidskenmerken die van toepassing zijn op 15 tot 20 procent van de bevolking.
Hoogsensitieve mensen willen een positieve bijdrage leveren aan het welbevinden van anderen. Zijn intrinsiek gemotiveerd, bevlogen en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zijn empathisch, kunnen zich makkelijk aanpassen aan de omgeving en hebben het talent om het perspectief van anderen te begrijpen en de sociale context te lezen. De keerzijde hiervan is het risico dat ze hun eigen grenzen onvoldoende voelen.
Ze zijn in staat het groter geheel te zien en leggen verbanden die anderen over het hoofd zullen zien. Verwerken input diepgaand en nemen vervolgens weloverwogen beslissingen. Hebben een sterk ontwikkelde intuïtie. Hebben een groot creatief denkvermogen dat onafhankelijk is van de heersende cultuur, ze zullen daarom met minder voor de hand liggende ideeën komen voor vernieuwing en het oplossen van problemen.
Hoogsensitieve mensen nemen subtiel waar, deze manier van waarnemen heeft in combinatie met het diepgaand verwerken naast veel voordelen ook nadelen. Hoogsensitieve mensen raken sneller dan anderen overprikkelt en hebben meer hersteltijd nodig, dit omdat ze alles wat ze doen met een bovengemiddelde intensiteit doen. Door hun geheel eigen manier van waarnemen en beleven bestaat het risico dat ze zich anders en mogelijk minderwaardig voelen ten opzichten van anderen . Hoogsensitieve mensen zijn ook de gene die het eerste last hebben van ‘gedoe’. Gedoe in de zin van hoe wordt omgegaan met rechtvaardigheid, vertrouwen en samenwerking.
Aanbevolen boeken
In de afgelopen 20 jaar zijn er enorm veel boeken over hoogsensitiviteit geschreven. Je zou er een boekenkast mee kunnen vullen.
Boeken die op hun eigen manier een mooi overzicht geven van de stand van zaken in de wetenschap i.r.t. hoogsensitiviteit en de praktische consequenties die je ondervindt met een boven gemiddeld gevoelig centraal zenuwstelsel zijn;
- Hoogsensitief geschreven door Elke van Hoof (2016)
- Het Hoogsensitieve Brein geschreven door Esther Bergsma (2019)
Samengesteld artikel
- Hoogsensitiviteit van last naar kracht ‘Ben jij instaat de talenten van hoogsensitieve professionals in jouw organisatie te herkennen en te erkennen?’ Marjo van Puijenbroek (2019) Link naar het artikel
Inspiratiebijeenkomst
Vind je het prettiger om te luisteren dan te lezen, ik verzorg regelmatig bijeenkomsten waarin ik je in twee uur in grote lijnen bijpraat over de ontwikkelingen rond hoogsensitiviteit in de wetenschap en waarin ik de praktische consequenties belicht.
Kennismaken
Als je het prettig vindt om één op één meer te horen over hoogsensitiviteit of met mij van gedachten te wisselen kan dat ook, neem dan contact met me op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.